Fizetési felszólítás

Kintlévőséged van? Segítünk, hogy hogyan érvényesítsd jogos követelésed!

A fizetési felszólítás csak az első lépés a tartozás behajtásához. De már itt is hibázhatsz azzal, hogy nem vagy elég precíz és előrelátó. Ha a későbbi behajtást még eredményesebbé szeretnéd tenni, akkor jól figyelj, mert adunk néhány tippet ahhoz, hogy már az első felszólítás is hatékony lehessen.

Néhány jó tanács:

 • Ha az adósod egy cég, fordulj jogászhoz, ott számos lehetőség áll még rendelkezésedre a felszólításon kívül (felszámolási kérelem, per, végrehajtás – attól függ, mi a tartozás tárgya).
 • Tértivevénnyel küldd a levelet, vagy ajánlott, elsőbbségi küldeményként. Így tudod bizonyítani, hogy átvették, vagy azt, hogy feladtad,
 • Jól tagoltan, helyesírási hibák nélkül írd meg a felszólítást, mert amúgy komolytalannak fogsz tűnni.

Behajtás folyamata

 • Első lépésként figyelmeztessük a partnert!

Írjunk neki hivatalos levelet, melyben megkérjük, hogy egyenlítse ki tartozását. Érdemes a számlaegyeztetőt is elküldeni, illetve a teljesítésre vonatkozóan határidőt megszabni! Az egyenlegközlő levelünk legyen udvarias, ám határozott és precíz számokat tartalmazzon a tartozás összegére vonatkozóan. A késedelmi napokat is tüntessük fel ebben, a késedelmi kamattal együtt.

 • Küldjünk egy ügyvédi felszólító levelet, mielőtt eljárásokat indítanánk!

Ha ügyvédet bízunk meg, akkor a partner már komolyabb veszi a tartozás kiegyenlítését. Az ügyvéd tudni fogja, hogy a behajtás következő lépéseinek hatékonysága érdekében már most mi mindent írjon bele ebbe második (perlést megelőző) felszólításba. Ha az első felszólításod pontos, precíz volt, az ügyvéd is gyorsabban tud dolgozni a hibátlan adatokkal, így akár ügyvédi óradíjat is spórolhatsz.

 • Válasszuk a fizetési meghagyás opciót!
 • A fizetési meghagyás segítségével a bírósági eljáráshoz képest gyorsabban és egyszerűbben juthat a cég a pénzéhez. A fizetési meghagyás lényege, hogy peres eljárás nélkül, a szükséges bizonyítékok csatolásával (számla, szerződés, egyéb kapcsolódó dokumentum) a bíróság az adóst utasítja a kérelem elfogadására, vagy elutasítására. 2011-ben ez az eljárás gyorsult és már a közjegyzők intézik. Nagyon hatékony. Az adós ellentmondása esetén az eljárás polgári perré alakulhat. A törvény ráadásul úgy rendelkezik, hogy amennyiben a tartozás nem haladja meg a 200 ezer forintot, úgy azt csak fizetési meghagyás útján lehet beszedni, mely a tapasztalatok szerint a kisebb összegek esetén lehet célravezető.

 

 • Indítsunk felszámolási eljárást!

Felszámolási eljárás akkor indítható, amennyiben a cégnek tartozó partner a számla lejártát követően 15 napon belül nem jelzi, hogy nem ért egyet a tartozással, illetve nem egyenlíti ki azt. Fontos, hogy a követelés összege 200 ezer forintnál magasabb legyen, különben csak a fizetési meghagyás, illetve a polgári peres út választható. Felszámolási eljárás csak nem vitatott összegre indítható, és csak ha a megelőző felszólításban minden benne volt, amit a törvények előírnak. Ezt ne intézd ügyvéd nélkül!

Amire szükséged lehet:

 • Cégügyekben jártas jogász
 • Tartalékolt összeg a behajtási költségek megelőlegezésére (ezt a vesztes fél majd kifizeti ugyan az eljárások végén, de neked kell megelőlegezni az eljárások indításához az illetéket vagy az ügyvédi díjakat)
 • A partner ellenőrzéséhez céginformáció vagy nyomozó cég

Amit javasoljunk, olyan partnerrel köss szerződést, akivel megelőzheted a fentieket!

By | 2017-05-23T16:50:07+00:00 december 16th, 2016|