Meghatalmazás

Miért kell Meghatalmazás?

Megbízás és a meghatalmazás nem egy és ugyanaz. Lényeges különbség van köztük. A megbízási szerződés kétoldalú, a megbízó részére való tevékenység kifejtésére irányuló szerződés. Ezzel szemben a meghatalmazás egy egyoldalú nyilatkozat, vagyis a meghatalmazó adja a meghatalmazott részére.

A meghatalmazással képviseleti jog keletkezik, és nyilatkozat tételére jogosít, de önmagában nem kötelez, mint egy szerződés. Például adhatunk meghatalmazást a szomszédnak, hogy vegye át a postánkat a nyaralás ideje alatt, de ezzel nem kötelezzük őt arra, hogy elmenjen a postára feladni a leveleinket.

A meghatalmazás igen gyakran alapul megbízáson. A megbízás a megbízó és a megbízott közötti viszonyt rendezi. A megbízási szerződés azonban önmagában nem biztosít képviseleti jogot is.

Ahhoz, hogy a meghatalmazott egy adott ügyben eljárhasson helyettünk, fontos, hogy a meghatalmazásban pontosan és egyértelműen szerepeljen, mire jogosítjuk fel. A meghatalmazást tehát érdemes jól átgondolva megfogalmazni, hiszen ha a képviseleti jogot túl tágan határozzuk meg, akkor a meghatalmazott személy olyan ügyben is eljárhat helyettünk, melyet nem szeretnénk. Egy rosszul megválasztott megfogalmazással ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a meghatalmazott nem tud bennünket képviselni, miközben valóban szerettük volna rábízni ügyünk intézését.

Hatóságoknál, hivatalos szerveknél, bankoknál sok esetben egy általuk készített meghatalmazás minta is elérhető. Ilyenkor célszerű ezt használnunk, hiszen ekkor nem fordulhat elő, hogy meghatalmazottunk dolga végezetlenül távozik, mert az ügyintézés során nem fogadták el a részére adott meghatalmazást. Azonban jó tudni, hogy csak azért, mert a meghatalmazás máshogyan néz ki, miközben tartalmában megfelelő, nem lehet azt elutasítani.

Mielőtt bárkinek meghatalmazást adnánk, tudnunk kell, hogy az adott ügyben milyen formájú és tartalmú meghatalmazásra van szükségünk.

Ezért javasoljuk, hogy a Meghatalmazást igénylőtől kérjünk, megfelelő Meghatalmazási mintát.

By | 2017-05-23T16:49:57+00:00 december 16th, 2016|